برای بسیاری از افراد این سوال پیش میآید که من چه زمانی به مشاوره نیاز دارم. اصلا از کجا بدانم لازم است به درمانگر مراجعه کنم؟
خواندن این نوشته میتواند برای هر کسی مفید باشد. علت این است که بیشتر افراد زمانی به درمانگر مراجعه میکنند که مشکلاتشان به حدی پیچیده شده که خودشان از حل و فصل آن درمانده شدهاند، تبدیل به اختلال شده، توان رسیدگی به کارهای مهمشان پایین آمده یا عملکردشان به کل مختل شده است. بدیهی است که باز کردن کلافی با گرههای متعدد و قدیمی نسبت به کلافی که به تازگی یکی دو گره خورده، به مراتب بیشتر زمان میبرد.
در اینجا به برخی مسائل اساسی در مراجعه به درمانگر میپردازیم، سپس نشانههای نیاز به مشاوره و درمان را مورد بررسی قرار میدهیم.
نیازهای خود را از جلسات مشاوره و درمان بشناسید
به طور کلی مشاوره و درمان با درمانگری که مناسب نیازهای شما باشد، باعث بهبود سلامت روان میشود. به عبارت دیگر، حتی برای افرادی که مشکلات جدیتری ندارند، میتواند باعث رشد فردی و کیفیت زندگی بالاتری شود.
بنابراین، قدم اول این است که از خود بپرسید من در مشاوره به دنبال چه چیزی هستم؟ آیا اکنون از زندگی خود ناراضی بوده و به دنبال تعادل بیشتر افکار و احساساتم هستم؟ آیا از روند جاری رضایت داشته ولی میخواهم سطح بالاتری از صلح با خود و دنیا یا رشد فردی را با همراهی یک راهنما تجربه کنم؟ اگر پاسخ به هر کدام از این دو سوال که به طور کلی و نمونهای مطرح شد مثبت است، مشاوره و درمان میتواند برای شما مناسب باشد.
آیا تنها راه بهبود یا رشد مراجعه به درمانگر است؟
پاسخ به این سوال در عین سادگی میتواند پیچیدگیهای زیادی داشته باشد.
اگر شما در زندگی مشکلاتی جزئی دارید یا مسائل آزاردهندهی برجستهای آزارتان نمیدهد ولی به دنبال بهبود یا رشد هستید، از راههای مختلفی میتوانید آن را دنبال کنید. یکی از این راهها، جلسات درمانی با یک درمانگر مناسب برای شما است. تصور کنید میخواهید زبان جدیدی یاد بگیرید. مسلما برای این کار راههای مختلفی وجود دارد که یکی از آنها کلاس رفتن یا استاد خصوصی گرفتن است. در اینجا، بهبود و رشد مثل هر نوع یادگیری دیگری است. با این تفاوت که این یادگیری، به نوعی میتواند روی ابعاد گستردهتری از زندگی شما و حتی اطرافیانتان اثر بگذارد.
راههای دیگر میتواند شامل مواردی مثل مطالعهی کتابهای خودیاری نیمه تخصصی، دنبال کردن پادکستهای توسعهدهندهی سلامت روان، خودکاوی و شناخت بیشتر خود، آگاهی هیجانی، شناخت بیشتر افکار، مهارتآموزی و موارد مشابهی باشد که در آینده به معرفی و توضیح بیشتر آنها خواهم پرداخت.
اگر مشکلات بیشتری در زندگی دارید، بسته به نوع مسائل، میزان هیجانات منفی و شدت افکار آزاردهنده، میتوانید در مورد زمان مراجعه تصمیم بگیرید. در این صورت، با توجه به نوع مشکل، درمانگری با رویکرد خاص درمانی، ممکن است بتواند بهتر و موثرتر به شما کمک کند. در مورد رویکردهای اصلی درمانگری و اینکه هر رویکرد بیشتر برای کدام گروه از مشکلات مناسبتر است در آیندهی نزدیک خواهم نوشت. این حق هر مراجعی است که با شناخت و آگاهی، درمانگری مناسب برای حل مشکلات و افزایش مهارتها و توانمندیها انتخاب کند.
به یاد داشته باشید که هر چه مشکلات پیچیدگی، مدت زمان و شدت کمتری داشته باشد، جلسات مشاوره نیز به همان نسبت، کمتر طول خواهد کشید. به علاوه، سرعت در کمک گرفتن، این احتمال را کاهش میدهد که در کنار مشاوره و درمان بالینی به دارودرمانی نیاز پیدا کنید.
چه زمانی کمک گرفتن ضروری است؟
دشوار است که تصمیم بگیریم چه زمانی مراجعه به درمانگر الزامی است تا در جهت آن اقدام کنیم. در اینجا یک سری نشانه مطرح میشود که به تصمیمگیری راحتتر کمک خواهد کرد.
انجمن روانشناسی آمریکا (APA) پیشنهاد میکند زمانی که چیزی [اتفاقی، فکر یا احساسی] باعث پریشانی در شما میشود یا با جنبههایی از زندگی روزمره تداخل ایجاد میکند، بهتر است درمان (therapy) به عنوان یک گزینه در نظر گرفته شود. به عبارت بهتر میتوانید دو سوال از خود بپرسید:
- آیا این مسأله باعث حس پریشانی (distress) شده است؟
- آیا این مسأله باعث اختلال در بعد یا ابعادی از زندگی شده است؟
در مورد پریشانی خودتان یا اطرافیانتان که بخواهید مراجعه به درمانگر را به آنها توصیه کنید، میتوان چند نکته را در نظر گرفت:
- آیا مسأله باعث میشود ذهنتان درگیر باشد و زمانهایی در هفته را به فکر کردن در مورد آن بگذرانید؟
- آیا مشکل برایتان خجالتآور است و میخواهید از جهاتی آن را از بقیه پنهان کنید؟
- آیا مسأله در طول چند ماه گذشته، کیفیت زندگی شما را کاهش داده است؟
در مورد تداخل با بخش یا بخشهایی از زندگی نیز این نکات میتواند روشنکننده باشد:
- آیا مسأله زمان قابل توجهی از وقت شما را به خود اختصاص میدهد (مثلا بیشتر از یک ساعت در روز)؟
- آیا به خاطر مشکلی، اهداف و آرزوهای حرفهای یا تحصیلی خود را محدود یا رها کردهاید؟
- آیا سبک زندگی خود را به خاطر مسألهای تغییر دادهاید تا خود را با آن وفق دهید؟
اگر پاسخ به هر یک از این شش سوال مثبت باشد، بهتر است مراجعه به درمانگر ضروری دانسته شود.
در مجموع، تصمیم برای کمک گرفتن از درمانگر یا مشاور، یک انتخاب شخصی محسوب میشود. بیفایده است که دیگران، اطرافیان یا دوستانتان، هر چقدر هم که برای شما عزیز باشند و درمان را برای آنها الزامی بدانید، به مراجعه یا کمک گرفتن وادار کنید. اولین و مهمترین گام در ایجاد تغییر و بهبود، پذیرش وجود مشکل است و پس از آن پروسهی تغییر میتواند آغاز گردد.
در صورتی که این مطلب برای شما مفید بود، آن را بازنشر دهید تا افراد بیشتری بتوانند در این زمینه تصمیم مؤثرتری بگیرند. اگر سوالی دارید که در این مطلب به آن پاسخ داده نشده است، در قسمت نظرات پرسش خود را مطرح کنید. به همهی سوالها در اسرع وقت پاسخ داده خواهد شد.
عاااالی بود این مطلب 😍😍😍
ممنونم 😊🌸
چقدر خوب و عالی نوشتید خانوم کامجو☘️
تراپی در زمان مناسب خودش بسیار مفید و رشد دهنده است و امیدوارم روزی برسه که همه به اهمیتش پی ببرن.
دقیقا همینطوره. خوشحالم مفید بوده. 🌸
خیلی عالی بود و سوالی که تو ذهن من بود رو به صورت خوبی جواب داد. مرسی ازت
هدف از نوشتن این پست همین بود. ممنونم از نظر انرژیبخشت. 🌸😊
ممنون، مطلب خیلی مفیدی بود. حتما برای دیگران هم میفرستم.
خوشحالم مفید بوده و ممنون بابت بازنشر. 😊🌸